Ekici'den buğday alım fiyatlarına tepki: Beklentileri karşılamadı 

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan buğday alım fiyatının çiftçilerin beklentisini karşılayamadığını söyledi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan dün ilk kabine toplantısında çiftçinin umutla beklediği buğday taban fiyatını açıkladı. Erdoğan, "Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 2023 yılı buğday ve arpa alım fiyatlarını belirledik. Fiyatları tespit ederken çiftçimizin üretime devam etmesinin yanında  maliyetler, iç ve dış piyasa gelişmeleri ile ilgili gıda güvenliği için ihtiyaç olan stokların oluşturulmasını dikkate aldık. TMO'nun alım fiyatlarını ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira, arpada ise 7 bin lira olarak kararlaştırdık. Bu fiyatlara ilave olarak Bakanlığımız tarafından Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı tüm üreticilerimize buğday için ton başına 1000 lira, arpa için ton başına 500 lira hububat üretim primi destek olarak verilecek. Bu rakamlarla üreticilerimizin eline ton başına ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira, arpada ise 7 bin 500 lira geçecektir” dedi. 

“AÇIKLANAN RAKAMLAR HAYAL KIRIKLIĞI”

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan buğday alım fiyatlarının çiftçide hayal kırıklığı yarattığını söyledi.  

“Çiftçimizin alım gücü, yüksek enflasyon ve girdi maliyetleri karşısında eriyor” diyen Ekici, şöyle konuştu:

“ Tüm dünyada ulusal bir kriz haline gelen buğday çok stratejik bir ürün. Konya’mızda buğday üretim üssü. Çiftçimizin büyük heyecanla beklediği buğday alım fiyatı maalesef hayal kırıklığına yol açtı. Yağışlarla birlikte rekolte artışına sevinen çiftçimiz açıklanan fiyatların ardından tepkili. Buğdayın üretim maliyeti bile 7 bin 500 lira seviyesine çıkmışken açıklanan 8 bin 250 liralık rakam üretimin sürdürülebilirliği noktasında sorunlara yol açacaktır. Çiftçinin zararını şimdi kim karşılayacak, hakkını kim verecek? Mazotu, tohumu, ilacı, gübresi, tarla kirası ve bunun yanı sıra biçerdöver ve traktör giderleri ve kuru tarım alanları dışında sulama suyu giderleri arttıkça taban fiyatın doğal olarak çiftçiyi mutlu edecek bir rakam olması gerekirdi. Buğday alım fiyatının en düşük bin lira prim dahil 12 lira olarak belirlenmesi çağrısında bulunuyorum”