Japon deprem uzmanı Konya'ya işaret etti: Artık riskli
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Konya'nın sanıldığı gibi deprem riskinden uzak olmadığını açıkladı
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Konya’nın deprem riskine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Moriwaki, "Eskiden 'Konya'da deprem olmaz' deniyordu, artık olur. Türkiye'nin de deprem haritası kırmızı, Japonya ile aynı” dedi.
Trakya Üniversitesi'nde Türkiye ile Japonya arasındaki deprem farklarını konu alan konferansta konuşan Moriwaki, Türkiye’nin depremlerde en fazla can kaybı yaşanan üçüncü ülke olduğunu kaydetti. Japonya’da meydana gelen depremlerin çoğunun denizde, Türkiye’de ise karada meydana geldiğini vurgulayan Moriwaki, Konya için de kritik uyarılarda bulundu.
Deprem gerçeğinin gündemden düşmemesi gerektiğini ifade eden Moriwaki, "2011 yılında 9 büyüklüğündeki en şiddetli depremi ve bu depremin yol açtığı tsunamiyi Japonya yaşadı. Türkiye'de en şiddetli deprem 1939 yılında Erzincan'da 7,9 büyüklüğünde meydana geldi. Her iki depremde çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Türkiye dünyanın depreme en çok maruz kalan 17'nci ülkesi, Japonya ise depreme en fazla maruz kalan 6'ncı ülke ama ölüm oranı tam tersi. Depremde hayatını kaybeden kişi sayısında Türkiye üçüncü, Japonya ise yedinci sırada yer alıyor. 6 Şubat'ta yaşanan yüzyılın felaketinde çok sayıda kişinin yaşamını yitirdi” ifadelerini kullandı.
Herhangi bir fay üzerinde olmadığından deprem olmayacağına inanılan Konya için de konuşan Moriwaki, "Artık deprem gerçeğini bilmemiz gerekiyor. Eskiden 'Konya'da deprem olmaz.' şeklinde açıklamalar yapılıyordu. Artık var. Türkiye'nin deprem haritası Japonya'nınki gibi kırmızı" diye konuştu.
Depreme hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizen Moriwaki, şöyle devam etti:
"'Allah'ım lütfen deprem olmasın.' diye konuşmak yerine 'Allah korusun depremin verdiği zarar minimum düzeyde olsun' şeklinde konuşmalıyız. Hepimizin önlem alıp, birlikte hazırlanmamız gerekiyor. Deprem hazırlıkları yapıldığında ve önleyici tedbirler alındığında hasar ve kayıplar yüzde 70 oranında azalır. Bu çok önemli bir rakamdır. Neden bunu yapmıyorsun? Bir gün deprem olacak, hazırlıklı olmalıyız. Ahmet Mete Işıkara'nın dediği gibi: 'Deprem insanı öldürmez, bina öldürür.' Bunu unutmayalım."