Yağışlar yüz güldürdü 'Barajlar doldu'

Konya Ovası'nda nisan ve mayıs aylarında görülen yağışların baraj ve göllerdeki seviyeyi yükselttiği bildirildi. DSİ 4. Bölge Müdürü Mehmet Alp, yoğun yağışlara rağmen Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde  bölgesinde yıllık yağış ortalamasının 421 milimetreyle Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu bildirdi.

Bölgenin, ülkenin sulanabilir tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 14'üne, yeraltı suyu potansiyelinin de yaklaşık yüzde 13'üne sahip olduğunu belirten Alp, "Bölgemiz kapsamında 12 milyon dekar sulanabilir alan olup, bugüne kadar yeraltı suları dahil 9,7 milyon dekar alan sulamaya açılmıştır. Konya'da ise 8,2 milyon dekar alan sulanacak alan olup bugüne kadar 6,1 milyon dekar sulamaya açılmıştır" dedi.

Konya Kapalı Havzası'nda küresel ısınma nedeniyle iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin görüldüğünü, bu nedenle bazı bölgelerde yüksek oranda kuraklık yaşanırken bazı bölgelerde de ani yağışlara bağlı taşkınların olduğunaa dikkat çeken Alp, şöyle devam etti:

"Konya'daki barajlarda, yaz ve sonbahar aylarında havza genelinde meteorolojik kuraklık yaşanması sebebiyle 2023 mayıs ayı itibarıyla doluluk seviyelerinde geçen yılın aynı dönemine göre düşüş görüldü. Mayıs ayında barajlarımızda yapılan seviye ölçümleri sonucunda, su miktarı hacimsel olarak Beyşehir Gölü'nde yüzde 10, Suğla Depolaması'nda yüzde 18, Apa Barajı'nda yüzde 7, Çavuşcugöl Depolaması'nda yüzde 8, İvriz Barajı'nda yüzde 45, Bağbaşı Barajı'nda yüzde 10, Altınapa Barajı'nda yüzde 65 olarak gözlemlenmiştir." diye konuştu.